Biber Tohum Ekimi
Genel Bilgiler:
Ülkemizde acı biber türleri olsun, tatlı biber türleri olsun halkımız tarafından çok fazla ilgi görmekte ve tüketilmektedir. Tabi ki günümüzde taze ve doğal ürünlere ulaşmak adına tohumdan ve fideden biber ve diğer türleri yetiştirenlerin sayısı hızla artmaktadır. Tohumdan biber yetiştirme keyifli bir uğraştır ve özellikle kendi yetiştireceğiniz ürünleri dalından kopararak tüketmenin zevkide ayrıdır. Burada biber tohumdan nasıl yetiştirilir onun bilgisini vermeye çalışacağız.
Öncelikle Dünya'nın en acı biber türlerine ait tohumların bilgilerinin verildiği blog sayfamızda da belirttiğimiz gibi bu türlere ait tohumların çimlenme süreleri diğer biber türlerine ait tohumlara göre çok daha uzundur ve sabırla bakıma devam edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Dünya'nın en acı biber türlerine ait tohumların daha sıcak havada ekilmesi gerekmektedir. Bunun dışında kıl biber tohumu, sivri biber tohumu ve çarliston biber tohumlarının çimlenme süreleri 1 hafta ile 10 gün arasıdır. Özellikle acı biberlerden en fazla acılığı elde etmek bol güneş alan bir ortamda yetiştirmeniz gerekmektedir.
Biber Tohumu Ekim dönemi: Biber tohumu ekimine iç mekanda Mart ayından itibaren başlanır. Isının 20-25 dereceler arası olması gerekmektedir.
Tohum ekimi öncesi hazırlık: Biber tohumlarının ekim öncesi 1 gece oda ısındaki suda bekletilmesi gerekmektedir.
Toprağın Hazırlanması: Biber tohumlarını ekeceğiniz toprağı hazırlamak için %80 oranında torf'un %20 perlit ile bir kapta karıştırılması ve su eklenerek nemlendirilmesi gerekmektedir.
Biber Tohumu Ekimi: Öncelikle tohumların ya plastik bardaklara ya da vüyol gözlerine ekilmesi gerekmektedir. Buna göre plastik bardaklar vey vüyol gözleri daha önce hazırlanan toprak karışımı ile doldurularak her plastik bardağa veya vüyol gözüne 1-2 adet biber tohumu ekilir ve üzerleri 3-4 mm olacak şekilde toprakla örtülür. Burada özellikle biber tohumlarının üzerlerine örtülen toprağın iyice temizlenmiş ince toprak olmasından emin olunuz.
Tohum ekiminden sonra biz spreyleme yöntemiyle her gün az miktarda sulama yapılmasını öneriyoruz. Direkt olarak toprağa dökülen sular tohumların alt tarafa giderek çimlenmemesine sebep olabilmektedir.
Çimlenme gerçekleştikten sonra aynı şekilde bakıma devam edilmeli ve gerçek yapraklar çıkana kadar beklenmelidir. Bu aşamada zayıf olan filizler temizlenmelidir. Gerçek yapraklar çıktıktan sonra filizler 7,5 cm çaplı saksılara şaşırtılması gerekmektedir.Burada düzenli sulamaya devam edilerek köklerin gelişmesi sağlanacağından daha büyük saksılar kullanılmamalıdır.
Şaşırtma işleminden sonra fideleri ışık alacak şekilde konumlandırınız. Özellikle öğlen güneşinden uzak tutunuz. Köklerin gelişmesinden sonra artık fideleriniz bahçeye geçirilmeye hazır hale geldi demektir. Şunu unutmayınİ eğer ki dış mekan ısısı halen düşükse mutlaka dış mekana alıştıra alıştıra geçirmeniz gerekmektedir. Gündüzleri dış mekanda tutarak geceleri koruma altında bir alana alabilirsiniz.
Bütün bunlardan sonra sizlere düşen kendi yetiştireceğiniz biberleri keyifle tüketmek.
Verimli bir sezon diliyoruz.
Tohumtaş'da bulabileceğiniz tatlı ve acı biber tohumu çeşitlerine aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tohumtas.com/bi-ber-tohumlari
Comentarios