top of page
tohumtaş

Fasulye Bakımı Nasıl Yapılır?


Fasulye Bakımı Nasıl Yapılır?

Sulama, gübreleme, çapalama ve hastalık ve zararlılar gibi işlemler fasulye bakımı için önemli olmaktadır. Fasulye tarımında gübremeler kg/da saf madde olarak yapılmaktadır. En ideal gübreleme azot, 2 veya 5 kg/da, fosfor 4 veya 6 kg/da ve potasyum 3 veya 5 kg/da olacak şekilde yapılmaktadır. Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4 veya 5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılması gerekmektedir. Fasulye bakımı nasıl yapılır; bitkilerin dallanma devresinde, çiçek açmadan önce birinci çapadan 2 veya 3 hafta sonra 2. çapa yapılmaktadır. Çiçeklenme döneminde çapa yapılmaması gerekmektedir.


Fasulye bakımı nasıl yapılır; bitkiler tam çiçek bağladıkları dönemde sulanmaması gerekmektedir. Sulama zamanları; fidelerde 3 yapraklı asıl yapraklar çıkıncaya kadar, çiçeklenmeden önce yapılması gerekmektedir. Meyve tutumundan 10 gün sonra yapılması gerekmektedir. Bu şekilde ve hasattan 1 ay önce bu dönemlerde sulama yapılması gerekmektedir. Sık ve hafif sulama yapılması daha uygun olmaktadır.

Çapalama, sulama ve gübreleme işlemleri özenle yapılması gerekmektedir. Nisan ve Mayıs ayları fasulye tohumu ekim yapılması gerekmektedir. Fasulye tohumlarını havanın iyi olduğu bir günde ekilmesi gerekmektedir. Çünkü tohumların ekildiği toprak ısısı önemli olmaktadır. Soğuk toprağa yapılan ekimde yeterli ürün alınmamaktadır. Toprağa ekimi yapıldıktan sonra mutlaka bakım işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Fidelik dönemindeyken bile yapılması gerekmektedir.

Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitki olmaktadır. Çünkü, tohum çıkışından sonra danaburnuna karşı ilaçlı kepek atılmaktadır. Fasulye bakımı nasıl yapılır, antraknoz, Pas hastalığı, Fasulye Mozaik Virüsü ve Kök çürüklüğüdür. Bu hastalıklara karşı ilaçlı tohum kullanılması gerekmektedir. Uygun olan ilaçlar ile yapılması gerekmektedir. Fasulyede görülen en önemli zararlılar, fasulye böceği yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler olmaktadır. Bunlara karşıda uygun bir böcek ilacı ile mücadele yapılması gerekmektedir.




11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


images (4).jpg

EN İYİ

Mantar Tohumları
TIKLA AL

White on Black.png
çi_1.jpg

EN İYİ

Çiçek Tohumları
TIKLA AL

White on Black.png
68252411_938069989873792_406178678699143

EN İYİ

Mantar Tohumu
TIKLA AL

White on Black.png
elifoglu-sofrasi-siparis_edited.jpg
bottom of page