Ara
Kışın Hangi Sebzeler Balkonda Saksıya Ekilebilir?
Kış aylarında balkonunuzda yetiştirebileceğiniz organik sebzeleri sizler için derledik. Balkonunuzda kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri koparmaya kıyamayacaksınız bizden söylemesi!
Havuç Şubat ayından kasım ayına kadar ekimi yapılır. Geniş ve derin bir saksıya seyrekçe serpilir. Tohumları çizgi metoduyla çimlendirmek için, 2-3 cm derinliğinde, 20-25 cm aralığında çizikler oluşturun. Bu çiziklerin içine tohumları serpin. Üzerlerini toprak ya da torfla sıkıştırarak kapatın ve can suyunu verin. 12-15 gün arasında, tohumların çimlenmeye başladığını göreceksiniz. Toprağı nemli tutmaya dikkat edin.
Maydanoz
Yetişme süresi uzun olsa da ekmesi oldukça zahmetsiz bir sebze maydanoz. Çimlenmesi 20 veya 25 gün sürüyor. Yuvarlak saksılar yerine kare veya dikdörtgen saksılar dikim için uygun. Ayrıca, suyu seven bir bitki olan maydanozu susuz bırakmamak, toprağının nemli olmasını sağlamak gerekiyor.
Taze Soğan
Saksıda yetiştirebileceğiniz en kolay, zahmetsiz sebze taze soğandır. Arpacık soğanlarını toprağa ekerek taze soğan elde edebilirsiniz. Evinizde yemeklik soğanları yavaş yavaş çimlenmeye ve filiz vermeye başlar. Bunları hazır toprak karışımlı bulunan saksıya, altı delinmiş yoğurt kovanıza dikebilirsiniz. İhtiyacınız kadar olanı alıp saksılarınıza diktiğinizde 5-10 gün içinde soğanlar filizlenerek hızla büyümeye başlayacaktır. Her mevsimde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Bezelye
Şeker bezelyesi kış aylarında çok kolay yetişen sebzeler arasındadır. Küçük bahçelerde ya da balkonlarda yetiştirilebilir. Sabah erken ya da akşam saatlerinde sulanması tavsiye edilir.
Marul
Serin iklim sebzesi olan marul potasyum açısından oldukça zengin bir sebze. Balkonunuzun bir köşesini taze marullar için ayırırsanız hiç pişman olmayacaksınız. Ekim aşamasında dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyle sıralanabilir;-Tohumlar üst üste gelmeyecek şekilde ekilmelidir.-Marul suyu çok seven bitkilerdenolduğu için toprak nemini çekince kurumadan sulamak gerekir.-Püskürtme yöntemi ile sulanmalıdır.
Roka Ocak veya şubat aylarında ekilebilir. 15-20 günlük bir çimlenme süresi vardır.. Hafif ıslatılan toprağa tohumlar tuz serper gibi serpilir veüzeri ince bir kapak olacak şekilde yine toprakla hafifçe örtülür. Toprağa ekilen tohumlar el ile su serpiştirilerek az bir şekilde tohumlar yerinden oynamayacak şekilde sulanır.
Ispanak
Soğuğa karşı dayanaklı bir sebze olan ıspanak tohumu ekilerek yetiştirilir. Ispanağı ekerken tırmıkla toprağı düzleştirdikten sonra, tohumları toprağın üzerine serpiştirerek ekim yapabilirsiniz.
Tere Yaz ayları dışında her zaman ekebileceğiniz bir sebze olan tere içerdiği hoş kokulu ve hafif baharatlı yapısı nedeniyle iştah açıcı olarak salata veya garnitür sebzesi şeklinde kullanılır. Tere, toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir. Tek yapmanız gereken tohumları ekip püskürtme yöntemi ile sulamak.